Szombaton már zárva volt minden és elfogyott a növényi tej itthon. Szívesen ittam volna kávét, ezért elkezdtem böngészni, hogyan is kell elkészíteni házilag a növényi tejet. Zab mindig akad a szekrényben, úgyhogy adtam egy esélyt a zabtejnek. Először csináltam ilyet és olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttem, felhagyok a boltival.
Krémes, gazdag íze volt és talán 5 percembe se tellett.
Amiket használtam egy pohár tejhez:
50 g zab
250 dl víz
édesítőszer ízlés szerint/ 2-3 szem datolya, amit csak szeretnél
textilzsák/ használatlan neilonharisnya, ha esetleg nincs a háztartásban más
turmixgép
A vízzel és édesítővel összeturmixoltam a zabot kb. 4 percig, majd a zsákon leszűrtem a kapott trutyit. Így van, nem egy cseppmentes mutatvány, nem gusztusos kinyomkodni a produktumot, de megéri a munka. A zsákban maradt zabot szintén fel lehet még használni palacsintához, energiagolyóhoz, ha nem akarod kidobni.
Ha szeretnéd kicsit különlegesebbé tenni, adhatsz a hozzávalókhoz fahéjat, kakaót, kávét vagy vaníliaaromát ízesítésképp. Ha nagyobb adagra szánod el magadat, a mennyiséget arányosan növeld. A használat előtt fel kell rázni, ahogyan a dobozosnál is.